piątek, 5 kwietnia 2013

RYBA ZAPIEKANA NA WARZYWACH - DUKAN



Składniki:
 Porcja na dwie osoby

  •  4 filety dowolnej ryby (użyłam mintaja)
  • 500 g mrożonki chińskiej
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mleka 0,5%
  • 1 jajko
  • pieprz cyrynowy
  • sól
  • przyprawa kucharek (najlepiej smak wiosny)




Przygotowanie

Filety wykładamy na talerz. Skrapiamy je cytryną i posypujemy solą. Odkładamy do odmrożenia. W garnku zagotowujemy wodę doprawioną do smaku przyprawą kucharek i pieprzem cytrynowym. Gdy woda się zagotuje wrzucamy na 10 minut mrożonkę chińska. Warzywa wykładamy na sitko i chwilę zostawiamy. Następnie przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt, mleko i jajko. Dokładnie wszystko mieszamy widelcem i doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Do naczynia żaroodpornego wykładamy warzywa. Polewamy większą połową sosu. Układamy filety i polewamy je resztą sosu. Zapiekamy ok 25 minut w temperaturze 160 stopni.

Smacznego !!!



1 komentarz:

Print