Składniki:
Porcja na dwie osoby
- 4 filety dowolnej ryby (użyłam mintaja)
- 500 g mrożonki chińskiej
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mleka 0,5%
- 1 jajko
- pieprz cyrynowy
- sól
- przyprawa kucharek (najlepiej smak wiosny)
Przygotowanie
Filety wykładamy na talerz. Skrapiamy je cytryną i posypujemy solą. Odkładamy do odmrożenia. W garnku zagotowujemy wodę doprawioną do smaku przyprawą kucharek i pieprzem cytrynowym. Gdy woda się zagotuje wrzucamy na 10 minut mrożonkę chińska. Warzywa wykładamy na sitko i chwilę zostawiamy. Następnie przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt, mleko i jajko. Dokładnie wszystko mieszamy widelcem i doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Do naczynia żaroodpornego wykładamy warzywa. Polewamy większą połową sosu. Układamy filety i polewamy je resztą sosu. Zapiekamy ok 25 minut w temperaturze 160 stopni.
Smacznego !!!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń