Sernik:
- 1 kg chudego białego sera (użyłam 4 kostki białego chudego sera Delicate z Biedronki)
- 7 żółtek
- 5 białek
- 4 łyżki maizeny
- 7 łyżek słodziku do pieczenia (lub wg uznania)
- 1 szklanka mleka
- aromat waniliowy
- 4 łyżki kakao odtłuszczonego
- około 4 łyżek mleka
- 10 tabletek słodziku
Przygotowanie
Ser, maizenę, słodzik, żółtka, mleko oraz zapach waniliowy dokładnie razem zmiksować. Ser można wcześniej zmielić, jednak ja tego nie robiłam. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i mieszając dodawać do masy serowej. Ciasto wylać na formę wyłożoną pergaminem ( lub piec w formie silikonowej). Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenie nie otwierać piekarnika. Po wyłączeniu piekarnika otworzyć drzwiczki i pozostawić sernik w piecu jeszcze około 10 minut.
Gdy sernik wystygnie zabieramy się za polewę. Kakao wsypujemy wraz z rozgniecionymi tabletkami słodzika do miseczki i stopniowo dodajemy po łyżce mleka i dokładnie za każdym razem mieszamy, aż uzyskamy konsystencję nutelli. Uzyskaną polewę nakładamy na sernik i wstawiamy do lodówki.
Smacznego
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń