sobota, 24 listopada 2012

BIGOS - DUKAN


Składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
  • garść suszonych grzybów
  • mały koncentrat pomidorowy (ok 200 gram - ja użyłam Madero 190g)
  • przyprawa do bigosu lub przyprawa do dań z kapusty (uwaga - niektóre przyprawy zawierają cukier)
  • czarny pieprz mielony 




Przygotowanie

Grzyby wkładamy do małego garnuszka i zalewamy szklanką wody.
Kapustę wykładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, następnie wodę wylewamy i zalewamy ponownie, jeśli mamy bardzo kwaśną kapustę czynność płukania powtarzamy. Gotujemy około 30 minut.
Grzyby gotujemy na małym ogniu.
Na teflonową patelnie wlewamy pół szklanki wody, dodajemy poszatkowaną cebulkę i podpiekamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy je na patelni z  cebulką, rozdrabniamy drewnianą łopatką na małe kawałeczki i pieczemy do momentu aż mięso ładnie się zarumieni.
Odlewamy do szklanki wodę w której gotowały się grzyby, a grzyby wykładamy i zostawiamy do ostudzenia po czym kroimy je na małe kawałki.
Do mięsa wlewamy wywar z grzybów, po około 5 minutach dodajemy przyprawę do bigosu oraz koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy około 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Kapustę odcedzamy, umieszczamy ją ponownie w garnku, dodajemy do niej grzyby oraz mięso. Dokładnie mieszamy i dusimy na średnim ogniu około 15 minut.  Porcja na dwa dni dla 2 osób.

Można podawać z bułkami otrębowymi. Przepis tutaj



Smacznego !!

Przepis mojego autorstwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print