Składniki na ciasto:
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 50 g drożdży
- 4 łyżki naturalnego chudego serka homogenizowanego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 5 łyżek mleka
Farsz:
- filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 duża pieczarka lub dwie średnie
- żółty ser z obniżoną zawartością tłuszczu (np. krojony ser z sklepu Aldi)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka plasterków kiełbasy żywieckiej drobiowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do pizzy
- chili
- zioła prowansalskie
Drożdże rozgniatamy widelcem. Zalewamy lekko podgrzanym mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy. W misce umieszczamy otręby, serek homogenizowany, jajko i sól. Miksujemy wszystko. Dodajemy drożdże, wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto na foremkę silikonową np. taką do tarty. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego na temperaturę 170 stopni i pieczemy około 10 minut.
Filet kroimy w drobną kostkę, doprawiamy przyprawą do pizzy i smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej.
Robimy sos : do koncentratu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek doprawiamy do smaku przyprawą do pizzy i chili.
Na podpieczonym cieście rozsmarowujemy sos. Następnie układamy pieczarki pokrojone w plasterki, cebulę pokrojoną w piórka, kiełbasę żywiecką, paprykę pokrojoną w kostkę, upieczone kawałki filetu. Jeśli mamy ser w kawałku to trzemy go na tarce natomiast jeśli mamy ser krojony wówczas kroimy w cienkie paseczki i nakładamy na pizze. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Wszystko wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 30 minut.
Smacznego
Filet kroimy w drobną kostkę, doprawiamy przyprawą do pizzy i smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej.
Robimy sos : do koncentratu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek doprawiamy do smaku przyprawą do pizzy i chili.
Na podpieczonym cieście rozsmarowujemy sos. Następnie układamy pieczarki pokrojone w plasterki, cebulę pokrojoną w piórka, kiełbasę żywiecką, paprykę pokrojoną w kostkę, upieczone kawałki filetu. Jeśli mamy ser w kawałku to trzemy go na tarce natomiast jeśli mamy ser krojony wówczas kroimy w cienkie paseczki i nakładamy na pizze. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Wszystko wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 30 minut.
Smacznego
było pyszne polecam
OdpowiedzUsuń