niedziela, 9 grudnia 2012

NALEŚNIKI NADZIEWANE KEBABOWYM GULASZEM - DUKAN



Składniki

Naleśniki
  • 3 łyżki maizeny
  • 3 jajka
  • 0,75 szklanki mleka
Farsz
  • 1/2 kg mielonych filetów z kury
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 7 pieczarek (średniej wielkości)
  • 2 łyżki maizeny
  • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • biały pieprz
  • szklanka wody
  • przyprawa kebab gyros (około pół paczki)
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki i rozbełtujemy je widelcem dodając mleko i maizenę, tak długo aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Teflonową patelnię mocno nagrzewamy. Wlewamy ok 1/4 ciasta. Podnosimy patelnię z palnika i rozlewamy ciasto po całej powierzchni oraz po bokach patelni tak by naleśnik był jak największy. Nadmiar ciasta zlewamy z patelni. Robimy duże i cieniutkie naleśniki. Wykładamy naleśniki jeden na drugim na talerzu i przykrywamy ściereczką.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy i wykładamy na patelnię z grubym dnem. Dodajemy przyprawę gyros, pieprz, czosnek granulowany oraz paprykę słodką i ostrą, wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy mięso, podczas smażenia rozdrabniamy mięso widelcem na małe kawałki. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Wlewamy pół szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu aż papryka zmięknie. 
Do słoika (lub innego pojemnika który idzie szczelnie zamknąć) wlewamy pół szklanki wody, dodajemy koncentrat i maizenę, zamykamy słoik i mieszamy. Dzięki temu maizena dobrze połączy się z koncentratem i wodą i nie będzie grudek. Dodajemy powstały sos na patelnię z mięsem, mieszamy i zostawiamy ok 5 minut na ogniu. 
Bierzemy jeden naleśnik na środek wykładamy 1/4  farszu. Składamy naleśnik:
Z podanego przepisu wychodzą 4 naleśniki.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print