sobota, 3 listopada 2012

KURCZAK PO AZJATYCKU - DUKAN




Składniki
  • kurczak (ja wybieram takiego ok 1,80kg)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soli
  • 7 ząbków czosnku
  • 7 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 cebule
  • łyżeczka kurkumy
  • pół suszonej papryczki chili lub pół łyżeczki mielonego chili
  • 10 kardamonów
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego


 Przygotowanie

Całego kurczaka dzielimy na kilkucentymetrowe kawałki. Wykorzystujemy wszystkie części kurczaka i zostawiamy kości. Obieramy z skóry. Kawałki płuczemy następnie suszymy, umieszczamy je w misce, dodajemy jogurt i łyżeczkę soli, wszystko razem mieszamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Garnek wstawiamy na średni gaz i wlewamy do niego trochę wody (tyle by zakryć dno). Do wody wrzucamy pokrojony w jak najmniejsze kawałki czosnek i imbir, chwilę podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do imbiru i czosnku, podsmażamy wszystko razem do momentu aż cebula zmięknie.  Dodajemy kurkumę, chili, kardamony, pomidory i koncentrat, wszystko razem mieszamy i dodajemy kurczaka. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu około 30 minut. Następnie przekładamy wszystko na patelnię z grubym dnem i podsmażamy około 15 minut, nadmiar sosu wyparuje i zgęstnieje. 

Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print