Składniki
- kurczak (ja wybieram takiego ok 1,80kg)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- 7 ząbków czosnku
- 7 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 cebule
- łyżeczka kurkumy
- pół suszonej papryczki chili lub pół łyżeczki mielonego chili
- 10 kardamonów
- pół puszki krojonych pomidorów
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Całego kurczaka dzielimy na kilkucentymetrowe kawałki. Wykorzystujemy wszystkie części kurczaka i zostawiamy kości. Obieramy z skóry. Kawałki płuczemy następnie suszymy, umieszczamy je w misce, dodajemy jogurt i łyżeczkę soli, wszystko razem mieszamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Garnek wstawiamy na średni gaz i wlewamy do niego trochę wody (tyle by zakryć dno). Do wody wrzucamy pokrojony w jak najmniejsze kawałki czosnek i imbir, chwilę podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do imbiru i czosnku, podsmażamy wszystko razem do momentu aż cebula zmięknie. Dodajemy kurkumę, chili, kardamony, pomidory i koncentrat, wszystko razem mieszamy i dodajemy kurczaka. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu około 30 minut. Następnie przekładamy wszystko na patelnię z grubym dnem i podsmażamy około 15 minut, nadmiar sosu wyparuje i zgęstnieje.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz