czwartek, 1 listopada 2012

ZAPIEKANKA MIĘSNA Z SZPINAKIEM - DUKAN

Składniki

Farsz:

Mięsny
  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam mięso mielone z indyka z Indykpol z Biedronki - 2 opakowania)
  • 8 średnich pieczarek
  • przyprawa kebab gyros
  • czosnek granulowany
  • słodka mielona papryka
  • biały pieprz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (również z Biedronki firma Madero)
Szpinak
  • świeży szpinak 
  • 5 ząbków czosnku 
  • sól
  • pieprz


 Ciasto
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 4 łyżki otrąb pszennych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu
 Przygotowanie

Mięso doprawiamy przyprawami (mięso które ja użyłam jest już solone)  i podpiekamy na dużej patelni bez tłuszczu, podczas pieczenia rozgniatamy widelcem większe kawałki mięsa, gdy nie będzie już widać surowych kawałków mięsa dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i koncentrat. Wszystko dokładnie  mieszamy i dusimy ok 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie następnie zalewamy je zimną wodą i zostawiamy na ok 5 minut, w tym czasie zagotowujemy w czajniku wodę. Szpinak odsączamy i kroimy na cienkie paseczki. Umieszczamy go w garnku i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok 10 minut. Wykładamy szpinak na sitko. Czosnek kroimy w malutką kosteczkę i wrzucamy na teflonową patelnie, dodajemy szpinak oraz sól i pieprz i chwilę dusimy pod przykryciem.
Otręby, jajka i jogurt mieszamy. Połowę ciasta wlewamy na dno naczynia żaroodpornego i podpiekamy ok 5 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest gotowe gdy nie będzie się lepiło. 
Na ciasto wykładamy farsz mięsny później szpinak i na koniec zalewamy pozostałym ciastem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print