Farsz:
Mięsny
- 1 kg mięsa mielonego (użyłam mięso mielone z indyka z Indykpol z Biedronki - 2 opakowania)
- 8 średnich pieczarek
- przyprawa kebab gyros
- czosnek granulowany
- słodka mielona papryka
- biały pieprz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (również z Biedronki firma Madero)
- świeży szpinak
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Ciasto
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu
Mięso doprawiamy przyprawami (mięso które ja użyłam jest już solone) i podpiekamy na dużej patelni bez tłuszczu, podczas pieczenia rozgniatamy widelcem większe kawałki mięsa, gdy nie będzie już widać surowych kawałków mięsa dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie następnie zalewamy je zimną wodą i zostawiamy na ok 5 minut, w tym czasie zagotowujemy w czajniku wodę. Szpinak odsączamy i kroimy na cienkie paseczki. Umieszczamy go w garnku i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok 10 minut. Wykładamy szpinak na sitko. Czosnek kroimy w malutką kosteczkę i wrzucamy na teflonową patelnie, dodajemy szpinak oraz sól i pieprz i chwilę dusimy pod przykryciem.
Otręby, jajka i jogurt mieszamy. Połowę ciasta wlewamy na dno naczynia żaroodpornego i podpiekamy ok 5 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest gotowe gdy nie będzie się lepiło.
Na ciasto wykładamy farsz mięsny później szpinak i na koniec zalewamy pozostałym ciastem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz