poniedziałek, 5 listopada 2012

GULASZ Z KURCZAKA PO TAJSKU - DUKAN




Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • ok 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 7 pieczarek
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • 1 mała marchewka
  • szklanka bulionu drobiowego
  • ok 1/3 pęczka pietruszki zielonej
  • 1,5 łyżeczki maizeny
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • pół łyżeczki curry
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie

Cebulę kroimy w małą kosteczkę i smażymy na wodzie do momentu odparowania wody, dodajemy filet z kurczaka pokrojony w 2 cm paseczki i jak najdrobniej pokrojony imbir i smażymy, gdy kurczak nie będzie już surowy zalewamy bulionem dodajemy curry, cynamon, paprykę, mieszamy dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, pomidory, pietruszkę i pokrojoną w słupki marchewkę. Dusimy pod przykryciem aż marchewka zmięknie. Odlewamy około pół szklanki sosu, mieszamy z maizeną, dodajemy do całości  i zagotowujemy. 
(Przepis mojego autorstwa)
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print