wtorek, 6 listopada 2012

GULASZ CEBULOWY - DUKAN



Składniki
  • 4 cebule
  • główka czosnku
  • 1filet z kurczaka
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki maizeny
  • sól
  • biały pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe


Skarmelizowana cebula zalana bulionem

Przygotowanie

Na patelnię wlewamy pół szklanki bulionu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 30/40 minut, cebula zacznie się przypalać i nabierze brązowego koloru (dzięki temu sos będzie miał brązowy kolor), wlewamy pozostały bulion (zimny) dodajemy tymianek majeranek i liście laurowe i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Filet kroimy w kosteczkę i smażymy na mocno rozgrzanym teflonie. Odlewamy trochę sosu i mieszamy z maizeną, dodajemy do całości, zagotowujemy. Wrzucamy usmażony filet i dusimy ok 10 minut pod przykryciem.

Smacznego!!

(Przepis mojego autorstwa zainspirowany francuską zupą cebulową)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print