Składniki
- 4 cebule
- główka czosnku
- 1filet z kurczaka
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki maizeny
- sól
- biały pieprz
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
Skarmelizowana cebula zalana bulionem |
Przygotowanie
Na patelnię wlewamy pół szklanki bulionu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 30/40 minut, cebula zacznie się przypalać i nabierze brązowego koloru (dzięki temu sos będzie miał brązowy kolor), wlewamy pozostały bulion (zimny) dodajemy tymianek majeranek i liście laurowe i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Filet kroimy w kosteczkę i smażymy na mocno rozgrzanym teflonie. Odlewamy trochę sosu i mieszamy z maizeną, dodajemy do całości, zagotowujemy. Wrzucamy usmażony filet i dusimy ok 10 minut pod przykryciem.
Smacznego!!
(Przepis mojego autorstwa zainspirowany francuską zupą cebulową)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz