wtorek, 20 listopada 2012

KEBAB W CIEŚCIE - DUKAN


Składniki

Ciasto
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maizeny
  • pół szklanki mleka

Farsz
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • przyprawa do gyrosu
  • 2 ogórki konserwowe
Sos musztardowo - czosnkowy 
  • 3 łyżki jogurty naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)






Przygotowanie

Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na wodzie. Po ok 10 minutach dodajemy mięso, rozdrabniamy je widelcem na małe kawałki, zostawiamy na małym ogniu aż się upiecze.
Mieszamy jogurt, musztardę i czosnek i mamy gotowy sos.
Mieszamy maizenę jajko i mleko. Mocno rozgrzewamy teflonową patelnię i wlewamy pół ciasta. Zmniejszamy nieco palnik. Po kilku minutach obracamy i ponownie pieczemy. Musimy uważać by nie upiec za mocno bo ciasto straci giętkość i przy składaniu popęka. Następnie pieczemy drugi naleśnik.
Naleśniki wykładamy na dwa talerze (porcja dla 2 osób). Na każdy z naleśników nakładamy sos, następnie farsz mięsny na którym umieszczamy pokrojony w kosteczkę ogórek. Składamy naleśnik na pół i gotowe :)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print